Toegankelijke communicatie

Bij toegankelijke communicatie gaat het erom dat mensen goed gebruik kunnen maken van de informatie en diensten van de Rijksoverheid. Ook als zij fysieke of mentale beperkingen hebben of onvoldoende digitale vaardigheden.

Digitale toegankelijkheid

Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een of meerdere fysieke of mentale beperkingen die het gebruik van het internet lastig maken. Denk aan mensen die doof of slechthorend zijn, blind of slechtziend, kleurenblind of dyslectisch. Of aan mensen die een of meerdere ledematen niet kunnen gebruiken. Ook mensen met ADHD, autisme en de ziekte van Parkinson hebben vaak problemen met (overheids)websites. Een deel van hen gebruikt hulpmiddelen, zoals voorleessoftware en ondertiteling.

Denk bij het maken van (web)teksten ook aan deze mensen. Zorg voor een duidelijke koppenstructuur (hoofdkop, tussenkoppen). Maak linkteksten die duidelijk maken waar de link naar toe gaat. Zorg dat informatie niet alleen in afbeeldingen verstopt zit, maar maak ook bijschriften. En zorg voor ondertiteling of tekstalternatieven bij video's.

Meer informatie over digitale toegankelijkheid vind je op digitoegankelijk.nl.

Digitale vaardigheid

Veel informatie en diensten worden digitaal aangeboden. Terwijl bijna 1 op de 5 Nederlanders het moeilijk vindt om te werken met digitale apparaten, zoals een computer of smartphone. Het gaat dan om jongeren (tot 35 jaar) én ouderen (75+). Mensen missen daardoor bijvoorbeeld digitale post.

In totaal beschikken 4,5 miljoen mensen niet over voldoende digitale vaardigheden om goed gebruik te kunnen maken van de informatie en diensten van de overheid.

In de literatuurstudie Wie bereikt de (Rijks)overheid niet? staan de volgende aanbevelingen over digitale toegankelijkheid:

  • Ontwikkel digitale dienstverlening samen met de gebruikers. 
  • Bied ondersteuning (online en offline) bij digitale dienstverlening.
  • Bied alternatieven voor digitale dienstverlening, zoals een loket waar mensen fysiek naartoe kunnen gaan.

Zie ook de Toolkit Inclusie van Gebruiker Centraal voor tips over inclusief ontwerpen.