Vaktraining voor speechschrijvers

Schrijven voor het oor

Wat maakt een speech overtuigend en effectief? Hoe schrijf je soepel voor een andere spreker en voor het oor van je publiek? Wat is de kunst van een meeslepend verhaal? En hoe word je een goede adviseur en coach voor leiders/sprekers? 

In deze training behandelen we alle facetten van het speechschrijven: van een heldere boodschap in een duidelijke structuur tot het adviseren en coachen van sprekers.

Deze training is alleen voor communicatieprofessionals die bij de Rijksoverheid werken. De Academie voor Overheidscommunicatie organiseert de training.

Voor wie

Voor (beginnende) speechschrijvers, maar ook voor woordvoerders en (communicatie)adviseurs bij overheidsorganisaties, die met enige regelmaat speeches of spreekteksten voor bestuurders of leidinggevenden schrijven. 

Wanneer

Komende editie zit VOL! Volgend jaar rond deze tijd wordt deze training weer aangeboden. Maandagen 19 september, 26 september, 3 oktober en 10 oktober 2022

Waar

Deze training vindt plaats op locatie in Den Haag.

Kosten

€ 2175,- 

Studiebelasting

Vier dagen en huiswerk

Thema’s

We gaan uitgebreid in op alles wat een speech overtuigend maakt: retorica, kernboodschappen, structuur, argumentatie en concrete, beeldende taal. Daarbij oefen je intensief met het schrijfproces. Ook besteden we veel tijd aan de rol van de speechschrijver als adviseur en coach van sprekers en de combinatie van speeches met video en sociale media.

Na afloop van de training

  • Heb je alle basiskennis voor het schrijven van een goede speech.
  • Heb je intensief geoefend met het schrijven van speeches en verhalen, maar ook met het vertalen van beleidstaal naar spreektaal, met schrijven voor het oor en schrijven voor de stem van een ander. 
  • Heb je alle vaardigheden om speeches te combineren met video en sociale media.
  • Heb je geoefend met je rol als adviseur en coach van sprekers en heb je zelf het ‘podiumge-voel’ ervaren.

Trainers

Jan Sonneveld (BySpeech) is zelfstandig speechschrijver, adviseur en trainer/coach van schrijvers en sprekers. Hij werkt voor ministers en staatssecretarissen, wethouders, CEO’s en andere leiders bij overheden, organisaties en bedrijven. Eerder werkte hij als speechschrijver en -coördinator bij de ministeries van IenM, OCW en Algemene Zaken. Bij de gemeente Den Haag trainde hij meer dan 150 ambtenaren in het schrijven van spreekteksten. Twee keer won hij een internationale Cicero Speechwriting Award.

Natalie Holwerda-Mieras is mede-eigenaar van trainingsbureau Nobbe Mieras. Het bureau heeft in de afgelopen 15 jaar duizenden professionals beter leren presenteren en profileren en combineert daarbij inzichten uit de retorica, psychologie en het theater. Daarnaast is Natalie mede-auteur van de boeken Meestersprekers, Speak Up Dear! en Storydesign en stond ze twee keer in de finale van de Speech Battle.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze vaktraining door onderstaand inschrijfformulier in te vullen. Alleen inschrijfformulieren met inkoopnummer worden in behandeling genomen. Neem contact op met de Academie (academie@minaz.nl) als je hulp nodig hebt op dit punt.

Algemene voorwaarden

Op de aanmelding voor een training bij de Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Je kan ze hier terugvinden.

Inschrijfformulier cursusaanbod van de Academie voor Overheidscommunicatie

Leidinggevende *
Algemene Voorwaarden *

Informatie over de verwerking van je persoonsgegevens

'Wij gebruiken je gegevens uit deze aanmelding voor de deelnemersadministratie, ze worden vernietigd als de training is afgelopen. Je naam wordt met medecursisten gedeeld..'

Waarom worden deze gegevens gevraagd?

'Wij gebruiken je gegevens, omdat wij anders niet in staat zijn om je voor de training aan te melden en (eventueel) een factuur te sturen. De aanmelding heeft de functie van overeenkomst.'

Op welke manier worden je gegevens verwerkt?

'Wij gebruiken je gegevens om in een overzicht van aanmeldingen voor academieactiviteiten te plaatsen. Alleen onze eigen medewerkers hebben toegang tot dit overzicht. Voor de activiteit kan een deelnemerslijst worden gegenereerd. Je naam wordt met medecursisten gedeeld.'

Hoelang bewaren wij je gegevens?

'Binnen een maand na de cursus worden de gegevens uit onze systemen verwijderd.'

Wat zijn je rechten?

Meer informatie over je rechten vind je op de pagina 'Privacy' (link opent in nieuw tabblad).

Akkoordverklaring *