Aan de slag met Participatie: de kracht van een Burgerberaad

Het Burgerberaad is hot. Logisch, want het is een prachtige manier om burgers écht te betrekken bij ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken en samen tot werkbare oplossingen te komen. Maar wat is een burgerberaad precies en hoe organiseer je dat? Een dag vol tips en oefening, waarin best practices, dilemma’s en geleerde lessen worden gedeeld.

De Academie voor Overheidscommunicatie organiseert de training voor communicatieprofessionals in dienst van de Rijksoverheid.

Voor wie

Voor communicatieprofessionals die betrokken zijn bij participatietrajecten of bij participatiebeleid.

Wanneer

Nadere informatie volgt.

Thema's

De training beslaat 1 dag en wordt opgeknipt in 2 dagdelen.

In dagdeel 1 kom je op vlieghoogte van het burgerberaad als methodiek, en komen de volgende vragen aan de orde. Wat is een burgerberaad precies? Wie nodig je uit en hoe kun je dat het beste doen? Hoe voer je het goede gesprek en hoe zorg je voor betrokken en tevreden deelnemers?

In de middag ga je aan de slag met een casus en werk je een programma uit met aandacht voor gespreksmethodieken en opvolging van je advies.

Na afloop van de training

  • weet je wat een burgerberaad is
  • weet je hoe je een stappenplan moet maken
  • weet je hoe je een goede vraagstelling formuleert
  • weet je hoe je tot een globale opzet van een burgerberaad komt
  • weet je welke gespreksmethodiek je in welke fasen moet inzetten

Docenten

Remmert van Haaften
Remmert adviseert organisaties in het publieke domein, zoals gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en uitvoeringsorganisaties, over complexe participatievraagstukken. Daarnaast maakte hij de goed bekeken videoserie Remmerts participatietip om vakgenoten concrete tips te geven over participatie. Ook spreekt hij regelmatig over participatie op bijeenkomsten en congressen en geeft hij gastcolleges op hogescholen en universiteiten.

Frithjof de Haan
Frithjof verzorgt trainingen en postacademisch onderwijs op het gebied van participatie, (verander)communicatie en het modereren van bijeenkomsten.
Is een sparringpartner en van rijkswege gecertificeerd moderator. Brengt complexe vraagstukken terug tot de kern en biedt zijn opdrachtgevers verrassende, nieuwe invalshoeken.

Studiebelasting

Voorbereiding 1 uur, trainingsdag 8 uur

Inschrijven

Inschrijven is momenteel niet mogelijk. Wil je op de hoogte blijven van het leeraanbod van de Academie? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via academie@minaz.nl.

Algemene voorwaarden

Op de aanmelding bij een training bij de Academie voor Overheidscommunicatie zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing. Die kan je lezen op onze website.

LET OP: Na het invullen van het inschrijfformulier en de bevestiging, verschijnt een nieuwe pagina 'Controle gegevens'. Vergeet niet onderaan deze pagina op ‘bevestigen’ te klikken. Dan pas is je inschrijving definitief.

Inschrijfformulier cursusaanbod van de Academie voor Overheidscommunicatie

Leidinggevende(verplicht)
Algemene Voorwaarden(verplicht)
Informatie over de verwerking van je persoonsgegevens

'Wij gebruiken je gegevens uit deze aanmelding voor de deelnemersadministratie, ze worden vernietigd als de training is afgelopen. Je naam wordt met medecursisten gedeeld..'

Akkoordverklaring(verplicht)