Aan de slag met dilemmalogica

Hoe kan je ervoor zorgen dat mensen zich bij complexe opgaven herkennen in wat de overheid wel of niet doet - en vooral waarom? De methode dilemmalogica kan helpen bij lastige opgaven contact te maken over wat partijen uiteendrijft én verbindt. Deze training Aan de slag met Dilemmalogica is voor communicatieprofessionals die meer werk willen maken van contact bij lastige, complexe opgaven. Als je in je werk wel eens aangesproken wordt op het 'waarom' en het 'hoe' van de overheidsbemoeienis, dan is deze training geschikt voor jou.

Deze training is alleen voor communicatieprofessionals die werken bij de Rijksoverheid (departementen, diensten, zelfstandige bestuursorganen (zbo's), inspecties). De Academie voor Overheidscommunicatie organiseert de training.

Voor wie

Voor communicatieprofessionals, (senior) communicatieadviseurs, speechschrijvers en woordvoerders bij de Rijksoverheid die dilemma's inzichtelijk willen maken.

Wanneer

Op dit moment is niet bekend of en wanneer deze training dit jaar nogmaals wordt aangeboden.

Locatie

Den Haag

Kosten

665 euro

Studiebelasting

1 hele dag en 2 keer een halve dag training. Plus huiswerk tussen de lesdagen door.

Bijzonderheden

Let op! Voor deelname aan deze training is een eigen casus nodig waarmee je aan de slag wil.

Op de eerste dag staan het concept, de aanpak en praktische toepassingen en ervaringen centraal. Tijdens de tweede lesdag ga je aan de slag met de toepassing van dilemmalogica op een eigen casus. Denk hierbij aan de uitwerking van een communicatieadvies, tekst, speech of woordvoeringslijn. Tijdens de laatste lesdag bespreken we de opgedane ervaring en is er ruimte voor verdieping.

Thema's

Tijdens deze training raak je bekend met de methode dilemmalogica. Wanneer is er sprake van een dilemma en wanneer kan dilemmalogica worden ingezet? Deze methode kan helpen om bij lastige opgaven contact te maken over wat partijen uiteen drijft én verbindt.

In 3 stappen breng je de zorgen van betrokkenen in kaart, analyseer je wat er schuurt en bied je transparantie en perspectief. Je gaat aan de slag met dilemmalogica aan de hand van een eigen casus (dilemma).

We maken hiervoor gebruik van werkbladen met daarop modellen die het dilemma in kaart brengen. Ook komen er veel aansprekende voorbeelden uit de Rijksoverheid voorbij van Rijkscollega's en komt een oud-minister zijn ervaringen met dilemmalogica delen. 

Na afloop van de training

  • weet je wat dilemmalogica is en met welke 3 stappen je een dilemma in kaart brengt en doorgrondt
  • heb je inzicht in de (on)mogelijkheden van dilemmalogica in diverse fasen en situaties van beleid en uitvoering
  • heb je inzicht in de toegevoegde waarde voor jouw context en specifieke casus (waar zit politieke, beleidsmatige en of financiële ruimte)
  • kan je de methode dilemmalogica toepassen en een aanpak bedenken voor jouw casus
  • heb je een passende communicatie-uiting voor jouw casus gerealiseerd. Je komt tijdens deze training verder met je eigen werk.

Docent

Guido Rijnja, adviseur communicatiebeleid bij de Rijksvoorlichtingsdienst en bedenker van dilemmalogica. Hij werkt geruime tijd bij Algemene Zaken en adviseert bestuurders, beleidsmedewerkers en communicatiedirecties over de toepassing van dilemmalogica: binnen de Rijksoverheid en ook bij medeoverheden.

Inschrijven

Op dit moment kan je je niet voor deze training inschrijven. 

Algemene voorwaarden

Op de aanmelding bij een training bij de Academie voor Overheidscommunicatie zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing. Download de algemene voorwaarden.

LET OP: Na het invullen van het inschrijfformulier en de bevestiging, verschijnt een nieuwe pagina 'Controle gegevens'. Vergeet niet onderaan deze pagina op ‘bevestigen’ te klikken. Dan pas is je inschrijving definitief.

Inschrijfformulier cursusaanbod van de Academie voor Overheidscommunicatie

Leidinggevende(verplicht)
Algemene Voorwaarden(verplicht)
Informatie over de verwerking van je persoonsgegevens

'Wij gebruiken je gegevens uit deze aanmelding voor de deelnemersadministratie, ze worden vernietigd als de training is afgelopen. Je naam wordt met medecursisten gedeeld..'

Akkoordverklaring(verplicht)