Merkbewaking

Dienst Publiek en Communicatie (DPC) zet zich in voor het preventief en correctief beschermen van de door de Rijksoverheid gebruikte domeinnamen. Merkbewaking is een monitoringsservice met als doel typosquatting en merkinbreuk op het internet op te sporen.

Typosquatting is een vorm van internetmisbruik gebaseerd op het feit dat internetgebruikers zich wel eens vergissen bij het intypen of lezen van een websiteadres of mailadres. Deze vorm van misbruik kan schade toebrengen aan de betrouwbaarheid van een instantie en vormt vaak het begin van gerichte phishing aanvallen, waarbij (persoons)gegevens worden geconfisqueerd via een valse website.

Wat moet ik doen?

DPC heeft namens de Rijksoverheid een centrale regeling getroffen met de SIDN. Hierdoor kan de hele Rijksoverheid gebruik maken van deze dienstverlening.

Je levert domeinnamen of zoektermen aan de SIDN. Als er een domeinnaam wordt geregistreerd welke gelijkenissen vertoont, krijg je hier een melding van. SIDN stelt een omgeving beschikbaar waarin je de resultaten kunt inzien en beheren.

Is dit verplicht?

Nee, dit is niet verplicht. Om gebruik te maken van deze service kun je rechtstreeks contact opnemen met SIDN.

Meer informatie

Meer informatie over Merkbewaking vind je bij SIDN.