Domeinnaambewakingsservice (DBS)

Dienst Publiek en Communicatie (DPC) zet zich in voor het preventief en correctief beschermen van de door de Rijksoverheid gebruikte domeinnamen. DBS is een monitoringservice met als doel typosquatting en merkinbreuk op het internet op te sporen. Typosquatting is een vorm van internetmisbruik gebaseerd op het feit dat internetgebruikers zich wel eens vergissen bij het intypen van een websiteadres of mailadres. Deze vorm van misbruik kan schade toebrengen aan de betrouwbaarheid van een instantie en vormt vaak het begin van gerichte phishing aanvallen, waarbij (persoons)gegevens worden geconfisqueerd via een valse website.

Stichting Internet Domeinnaamregistratie

De Stichting Internet Domeinnaamregistratie (SIDN) reguleert en faciliteert de uitgifte van .nl domeinnamen. SIDN is een Domeinnaambewakingsservice (DBS) gestart. Dit is een monitoringsservice om misbruik van domeinnamen op te sporen.

Centrale regeling voor hele Rijksoverheid

DPC heeft namens de Rijksoverheid een centrale regeling getroffen met SIDN. Hierdoor kan de hele Rijksoverheid gebruik maken van deze dienstverlening. 

Om gebruik te maken van deze service kunt u rechtstreeks contact opnemen met de SIDN

Praktische uitvoering DBS

U levert sleutelwoorden/zoektermen aan de SIDN. Als er een domeinnaam wordt geclaimd waarin dit sleutelwoord staat, krijgt u hier een melding van. SIDN stelt een omgeving beschikbaar waarin u de resultaten van deze service kan inzien en beheren.