Raamovereenkomsten categorie Communicatie
Klik op een raamovereenkomst voor meer informatie. Hier vind je ook de contactgegevens van de materiedeskundige contractmanagers.
Wil je met een raamovereenkomst aan de slag? Volg dan de link naar de betreffende Rijksportaal pagina.
Heb je een foto nodig, maar geen tijd om een fotograaf in te huren? Dan kun je voor nieuwsstockfoto’s of illustratieve stockfoto’s kiezen. Omdat er voor beeldbankfotografie niet tijdig rijksbrede raamovereenkomsten gesloten konden worden, zijn er ter overbrugging tijdelijke overeenkomsten gesloten. Afname hieronder is niet verplicht.
Grafische vormgeving is het vertalen van communicatieve ideeën naar een grafisch visuele vorm. Deze vertaling bestaat uit een creatief proces waarbij een grafisch ontwerper of vormgever zijn creatieve vaardigheden inzet om een grafische vorm te creëren en daarover te adviseren.
Onder maatwerkvideo’s worden live action video’s en animatievideo’s verstaan. Onder graphic’s worden infographics (zowel statisch als interactief) en visuals verstaan. Het algemene kenmerk van deze producten is dat er een creatief concept aan ten grondslag ligt. Deze producten kunnen afzonderlijk van elkaar worden gemaakt, maar ook als combinatieopdracht, waarin bijvoorbeeld een animatievideo, infographic en een visual als één opdracht worden uitgezet.
Heb je een fotograaf nodig? Bijvoorbeeld voor een portretfoto of een reportage? Het Beeldcentrum biedt raamovereenkomsten met 39 geselecteerde fotografen.
Een reportagevideo’ is een korte productie die de kijker kort en aansprekend informeert over een gebeurtenis of onderwerp. Registratievideo’s zijn producties die vrijwel zonder montage een weergave zijn van een toespraak of persconferentie. Belangrijk kenmerk van deze video’s is dat ze niet geënsceneerd zijn, er wordt een gebeurtenis vastgelegd zonder uitgebreid concept en scenario.
Voor de dienstverlening rondom campagnes heeft de inkoopcategorie Communicatie, namens de Rijksoverheid raamovereenkomsten gesloten met 5 leveranciers.
Op zoek naar (strategisch) communicatieadvies - eventueel in combinatie met de ontwikkeling van bijbehorende communicatiemiddelen? De Inspectie SZW, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en de ministeries van BZ, SZW en VWS kunnen deze full-service dienstverlening inkopen via de raamovereenkomst Communicatieadvies en -uitvoering.
Wil je tijdelijk een woordvoerder extern inhuren? Gebruik dan de raamovereenkomst Externe communicatiepool. De Dienst Publiek en Communicatie matcht dan jouw opdracht met één van de 17 ervaren professionals uit de pool.
Heb je tijdelijk een communicatie- of (web)redactieprofessional nodig op junior, medior, senior of strategisch niveau? Dan kan je deze inhuren via de rijksbrede raamovereenkomst Inhuur communicatiecapaciteit. De gecontracteerde leveranciers zijn intermediairs die opdrachten snel kunnen matchen met passende zzp'ers en detacheringsmedewerkers.
Ben je op zoek naar een externe partij die gespecialiseerd is in redactie of webredactie? Dan kun je terecht bij de leveranciers van de raamovereenkomst (Web)redactie advies en uitvoering. Zij kunnen onder meer advies geven op het gebied van (web)redactie, ondersteuning bieden en communicatiemiddelen beheren.
Wil je weten wat de effectiviteit van jouw campagne is? Kan de doelgroep zich de campagne herinneren en is de boodschap goed overgekomen? Heeft de campagne gezorgd voor een verandering in houding en gedrag bij de doelgroep? Meer inzicht in het effect van je campagne krijg je door campagne-effectonderzoek. Dienst Publiek en Communicatie (DPC) heeft een raamovereenkomst gesloten met een leverancier voor het uitvoeren van kwantitatief campagne-effectonderzoek.
Kwalitatief communicatieonderzoek heeft onder meer betrekking op doelgroepen, (kern)boodschappen en communicatieuitingen. Het kan inzichten opleveren op het gebied van bijvoorbeeld waardering, behoeften, meningen, motivaties en intenties. Dit type communicatieonderzoek kun je via de raamovereenkomst Kwalitatief communicatieonderzoek uitbesteden aan één van de 3 gecontracteerde leveranciers.
Hoe kijkt de samenleving aan tegen een onderwerp, een probleem of beleid? En wat betekent dat voor de communicatie daarover? Welke denkbeelden, ervaringen, emoties en frames liggen hierachter en welke rol speelt communicatie hierin? Zien we verschillen tussen specifieke doelgroepen in de maatschappij? Hoe worden verschillende communicatiemiddelen ontvangen? Communicatieonderzoek geeft antwoord op deze vragen. Communicatie en beleid kunnen op deze manier afgestemd worden op de publieksgroepen, zoals burgers, professionals of stakeholders. Onder communicatieonderzoek wordt onderzoek verstaan dat als hoofddoel heeft input te leveren voor een communicatievraagstuk of het evalueren van communicatie.
Wil je weten hoe een nieuw ontwikkeld communicatiemiddel het bij de beoogde doelgroep doet? Dan kun je een pretest overwegen. Het middel kan dan aan de hand van de resultaten geoptimaliseerd worden. Deze vorm van communicatieonderzoek kun je inkopen via de raamovereenkomst Kwantitatief communicatieonderzoek voor het pretesten communicatiemiddelen.
Ben je geïnteresseerd in onderzoek waarbij gebruikers actief naar hun mening over bijvoorbeeld een website gevraagd wordt? Of wil je weten hoe zij een app of prototype gebruiken? Dienst Publiek en Communicatie (DPC) heeft raamovereenkomsten gesloten met vier onderzoeksbureaus voor het uitvoeren van onderzoek naar digitale middelen (voorheen webonderzoek).
Wil je het gesprek aangaan met je communicatiedoelgroep en hen zelf onderwerpen ter discussie laten stellen? Wil je co-creëren met de doelgroep en de gebruiker echt betrekken bij de ontwikkeling van beleid, communicatie en/of (communicatie)concepten testen en valideren? Dan is een research community een geschikt instrument.
Wil je weten hoe jouw website wordt bezocht en hoe je deze kunt verbeteren? Of heeft jouw organisatie (tijdelijk) versterking nodig op het gebied van webanalyse? Via de raamovereenkomst Webanalyse kun je zowel advies, webanalyse(s) en maatwerktrainingen als tijdelijke extra capaciteit inkopen.
Voor dienstverlening rond het plaatsen van advertenties (kranten, tijdschriften, abri's, social, search, display, video, jobboards, (branded) content en de radio/tv-spotjes) en de inkoop van mediaruimte heeft Dienst Publiek en Communicatie een raamovereenkomst gesloten met mediabureau Initiative Media. Je kunt er ook voor kiezen om de mediastrategie en mediaplanning anders te regelen en alleen de inkoop van mediaruimte aan Initiative Media uit te besteden.
Een online community is een afgeschermd platform waar mensen elkaar digitaal kunnen treffen. Via de raamovereenkomst Online community tooling kun je zo'n platform laten ontwikkelen, implementeren, hosten en/of beheren – eventueel in combinatie met migratie en/of community management coaching.
De raamovereenkomst Webarchivering stelt deelnemende organisaties in staat hun websites te archiveren en over te brengen naar het Nationaal Archief. Per 1 januari 2022 worden alle openbare rijksoverheidswebsites dagelijks gearchiveerd.