Testpanels met ex-laaggeletterden

Dienst Publiek en Communicatie (DPC) biedt de mogelijkheid om kosteloos gebruik te maken van een testpanel met 4 taalambassadeurs van Stichting ABC, een stichting die onder andere opkomt voor laaggeletterden. Dit zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. De taalambassadeurs zijn ex-laaggeletterden en kunnen dus goed beoordelen of een communicatie-uiting geschikt is voor laaggeletterden.

Strippenkaart voor testpanels

In 2022 zijn er testpanels geweest waarbij beelden, brieven en campagne-uitingen zijn getest. Deze testen hebben tot duidelijke verbeteringen van de uitingen geleid.

Voor 2023 is er weer een strippenkaart voor testpanels beschikbaar. Eén strip geeft recht op een testpanel met 4 taalambassadeurs uit 1 regio. Dit heeft ermee te maken dat ABC regionaal is georganiseerd en veel met vrijwilligers werkt.

Aanvragers worden via Stichting ABC in contact gebracht met de taalambassadeurs. Er is geen begeleiding vanuit DPC of de stichting van de gesprekken. Medewerkers van DPC zijn wel beschikbaar voor vragen en advies. We mailen ook aanwijzingen, tips en aandachtspunten voor de communicatie met de taalambassadeurs en het afnemen van de test. Verder vragen we je medewerking aan een evaluatie.

Meer weten of een aanvraag doen?

Stuur een mail met jouw vraag of je aanvraag aan AZ-Inclusie@minaz.nl. Vermeld in je mail:

  • onderwerp en doel van de test
  • soort uiting
  • naam contactpersoon en organisatie
  • periode van de test
  • behoefte aan 1-op-1-test (heeft de voorkeur) of groepsverband (locatiekosten komen voor eigen rekening)
  • eventuele voorkeursregio's.