"Pas je aan en blijf jezelf"

Organisaties bestaan uit groepen mensen, of zoals antropologen zeggen: uit ‘tribes’, met een eigen stamhoofd, rituelen, spelregels, onderlinge relaties en verhalen. Willen we organisaties begrijpen, beïnvloeden of veranderen, dan moeten we eerst begrijpen hoe groepen mensen zich bewegen. Danielle Braun, corporate antropologe, zegt het zo: “Een mens is niet los verkrijgbaar. We functioneren binnen de cultuur en dynamiek van de groep of organisatie. Wil je beter leiden, veranderen, functioneren, dan zal je de grammatica van de organisatiecultuur moeten doorgronden.”

Hoe ziet de organisatiecultuur, de totempaal, van jouw organisatie eruit? En wat betekent de aandacht voor cultuur binnen organisaties voor het communicatievak? We vroegen het een aantal collega’s. In het artikel "Pas je aan en blijf jezelf" dat Gerdien Rinzema - kennisadviseur bij de Academie voor Overheidscommunicatie - schreef, kun je haar bevindingen lezen.