"Sommige dingen moet je gewoon doen"

Welke lessen kunnen we uit de NSS trekken voor andere grote samenwerkingsprojecten? Hoe ga je bijvoorbeeld om met belangen van de deelnemende organisaties, met verschillende dilemma's, en met het grote aantal betrokken communicatiemensen? "Spreek dingen van te voren uit en af, dan is er niets aan de hand", adviseert Ivar Nijhuis, directeur Communicatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de NSS.

'De Top was top' kopten de kranten na de Nuclear Security Summit (NSS) in het voorjaar van 2014. Het succes van de organisatie én de communicatie van de top was het resultaat van de intensieve samenwerking van een groot aantal organisaties. Wat zijn de sleutels voor succesvolle samenwerking in dit soort projecten, waarbij geen enkele organisatie 'de baas' is? "Overleg zit in ons DNA", zegt Dido van Holthe, projectmanager Communicatie bij de NSS. "Daarin zat de kracht voor deze samenwerking." Welke lessen we kunnen trekken voor andere grote samenwerkingsprojecten kun je lezen in het artikel dat is geschreven door Carmen Brinkman, redacteur bij Buitenlandse Zaken, en Renée Swart, kennisadviseur bij de Academie voor Overheidscommunicatie.