Gelijk hebben is niet altijd gelijk krijgen

Communicatieprofessionals werken vaak in een complex veld van spelers en conflicterende belangen. De kennis over de inhoud en over communicatie is dan niet genoeg. Veel plannen kun je alleen realiseren wanneer partijen binnen en buiten de hiƫrarchische lijn dit accepteren of willen meewerken. En daarbij gaat het dikwijls niet alleen om gelijk hebben, maar ook om gelijk krijgen.

Daar komt nog bij dat het spel met communicatie en macht voor de communicatieprofessional van de overheid in verschillende velden verschillende vormen aanneemt. Richt de ene communicatieprofessional zich vooral op verbindende communicatie met publieksgroepen in de samenleving, de ander richt zich meer op de media- en politieke arena, waar het spel met en om de macht meer domineert. Nico Jong, adviseur omgevingsonderzoek bij VWS, verkende de verschillende verschijningsvormen van macht. "Als je als ambtenaar iets voor elkaar wil krijgen, moet je politiek leren handelen".