Video

Video kent veel verschijningsvormen. Ook worden er veel verschillende termen gehanteerd. Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte vormen en termen.

Reportagevideo

Een reportagevideo is bedoeld om kort, krachtig en aansprekend te informeren over een nieuwswaardige gebeurtenis of aankondiging van de Rijksoverheid. Vaak zijn één of meerdere quotes onderdeel van een reportagevideo. Er worden steeds meer reportagevideo’s in eigen huis gemaakt met iPhones of eenvoudige videocamera’s.

Videoboodschap

Bij een videoboodschap wordt de kijker direct aangesproken in een vooraf opgenomen boodschap. De spreker kijkt hierbij recht in de camera. Bij de opname van een videoboodschap kan gebruikt gemaakt worden van een autocue. Steeds vaker worden videoboodschappen zelf gemaakt met smartphones of eenvoudige videocamera’s.

Registratievideo

In een registratievideo wordt een event vastgelegd, zoals een symposium, een keynotespreker op een congres of een persconferentie van een bewindspersoon. Het is mogelijk om naast het filmen van een toespraak ook sfeerbeelden te maken van de bijeenkomst. Een aansluitende vragenronde kan ook geregistreerd worden. Tegenwoordig worden bijeenkomsten eigenlijk niet meer integraal vastgelegd. Meestal wordt er een kort sfeerverslag gemaakt, oftewel een reportagevideo.

Animaties

Animaties worden meestal gemaakt met behulp van computertechnieken en worden gemaakt aan de hand van een van te voren bepaald creatief concept en scenario, in veel gevallen aangevuld met een storyboard of moodboard.

Animaties kunnen worden ingezet om complexe materie naar een begrijpelijk en overzichtelijk verhaal te vertalen. Dit kan door een vereenvoudigde nabootsing van de werkelijkheid, of door accenten te plaatsen die met een andere videovorm moeilijk of niet te realiseren zijn. Ook kan een animatie ingezet worden om situaties weer te geven die (nog) niet bestaan of nog ontwikkeld moeten worden.

Uitleg- of instructievideo

Een uitlegvideo informeert over bijvoorbeeld een nieuw proces, nieuw beleid of een aanpassing in de organisatiestructuur. Ook kan een uitlegvideo een stappenplan laten zien (denk aan een toelichting op de werking van P-Direkt), in dat geval noem je het een instructievideo. Aan een uitleg- of instructievideo gaat altijd een conceptuele fase vooraf en wordt er gewerkt met een scenario. Zowel animatie als live action worden toegepast bij deze video’s, vaak in combinatie met elkaar.

Moodfilm

Met een moodfilm kun je een bepaald gevoel oproepen bij je kijker. Moodfilms worden vaak gebruikt als zogenaamde ‘corporate video’ om een organisatie te presenteren. Bij een moodfilm is inspireren en engageren minstens even belangrijk als informeren. De meest gebruikte techniek bij moodfilms is live action, vaak in combinatie met storytelling.

Sociale video

Een sociale video is een ‘normale’ video, die is geoptimaliseerd om te gebruiken op sociale media. Want video is niet alleen op YouTube, maar op bijna elk sociaal medium de belangrijkste contentsoort.

Social video’s zijn lekker kort, hebben vaak vaste ondertitels in beeld en worden zo mogelijk speciaal gemaakt voor een specifiek sociaal medium. Denk aan een voorlichter van Informatie Rijksoverheid (van telefoonnummer 1400) die een kort uitlegfilmpje plaatst op Twitter. Of een teaser van een langere video die onder een bepaalde doelgroep op Facebook wordt gedeeld, in de hoop dat men doorklikt naar de langere video.

Elk social media platform heeft zijn eigen doelgroep en kenmerken. Hierover wordt veel geschreven. Marketingfacts geeft een overzicht van de meest gangbare sociale media. Op Marketing Land vind je een schema van de (technische) specificaties waar video’s op de verschillende platforms aan moeten voldoen.

Vlog

Het woord vlog is een afkorting van videoweblog. Met andere woorden: een persoonlijk verhaal dat in een zelfgemaakte video online wordt vertoond. Vlogs zijn erg populair, vooral onder jongeren. Ook binnen de Rijksoverheid worden veel vlogs gemaakt. Belangrijke kenmerken van een vlog zijn echtheid, benaderbaarheid, ‘uit de losse pols’ en ’kort maar krachtig’. De vlogger vertelt zelf zijn of haar verhaal, als persoonlijk journaal, meestal op camera. De vlogger voert alle stappen zelf(standig) uit, van idee tot en met editing, zonder inzet van externe mediabedrijven.

Live stream

Een live stream is een ‘live’ uitzending van een event of situatie. Inmiddels kan iedereen met een mobiele telefoon live gaan op YouTube, Facebook, Instagram, Periscope of (als je dol bent op gamen) Twitch. Gewoon je mobiele telefoon starten en uitzenden maar.

Webinar

Een webinar is een online seminar waarin een workshop, lezing of training wordt gegeven. Een webinar kan uitsluitend via internet of intranet worden gevolgd, dus een laptop/pc/mobiel met internetverbinding is voldoende om deel te kunnen nemen. Webinars onderscheiden zich o.a. van webcasts door het interactieve element: bij webinars kunnen deelnemers reageren op wat sprekers zeggen en vice versa. Bij een webcast ontbreekt het interactieve element en is alleen sprake van 'zenden'. Het organiseren van een webinar vereist naast een studio met webinar-faciliteiten dezelfde voorbereiding als een gewoon seminar (spreker, programma, uitnodigingen etc).

360-graden video of foto

Bij 360-content kijk je niet naar een rechthoekig kader, maar kijk je om je heen. VR en 360° worden vaak door elkaar heen gebruikt. Toch is er een groot verschil: bij 360 graden kijk je naar ‘echte’ video of fotobeelden (je kunt bijvoorbeeld ook live in 360° streamen). Om een optimale 360°-beleving te hebben draag je een speciale bril met bewegingssensoren. Ook kun je dit materiaal bekijken op je mobiele telefoon (eventueel met een kapje eromheen) of in je browser. De meerwaarde voor kijkers zit ‘m in het ‘erbij zijn’. Qua verhaal zijn de meeste video’s vaak eenvoudig, maar visueel bieden ze een bijzondere ervaring.

Interactieve video

Bij interactieve video wordt een verhaal opgebouwd uit verschillende hoofdstukken en/of routes. De kijker kan klikken op afbeeldingen of knoppen en zo haar eigen tempo en route  door de video bepalen. Interactieve video wordt vaak ingezet als vraag-en-antwoord-instrument.

Er is meer

Naast bovengenoemde beeldvormen zijn er nog meer vormen die al breed beschikbaar zijn, zoals augmented en virtual reality (AR en VR) en hoge resolutie video (4K). Deze vormen vergen echter zeer specifieke apparatuur om te maken of te bekijken en zijn nog erg kostbaar.