Trend AR, MR en VR – beleef de nieuwe ‘echte’ wereld

Beeld, ervaring en beleving worden belangrijker bij het overdragen van informatie: de technologie kan ons een andere wereld laten beleven. Augmented reality (AR) legt een digitale laag (overlay) over de fysieke wereld. Virtual reality (VR) verplaatst de gebruiker naar een volledig gesimuleerde wereld (Dell). En mixed reality (MR) voegt de fysieke en de virtuele wereld samen en zorgt ervoor dat interactie mogelijk is. Juist de combinatie van verschillende technologieën creëert nieuwe mogelijkheden om communicatie zichtbaarder en ‘beleefbaarder’ te maken.

Veel organisaties experimenteren ook al met augmented reality. Bij Ikea kun je zo uitproberen hoe nieuwe meubels in je eigen huis staan. En bij Albert Heijn kun je via AR producten scannen voor meer informatie. Juist ook de combinatie van verschillende technologieën creëert nieuwe mogelijkheden. Denk aan de koppeling van AR met de 3D-printer. Je past iets online, bijvoorbeeld een bril, en deze wordt meteen op maat uitgeprint (Roger Bacon). Verder wordt er gewerkt aan voelen en proeven op afstand (Dell).

Voorbeeld: Presidentskandidaat als hologram

De Franse presidentskandidaat Mélenchon werd op 18 april 2017 als hologram geprojecteerd in Parijs, terwijl hij in Lyon een zaal toesprak. Microsoft heeft in zijn lab ‘holoportation’ ontwikkeld: virtual 3D teleportation in real-time. Zo kunnen bijvoorbeeld familieleden op afstand elkaar ontmoeten.

Voorbeeld: Infolekken tegengaan

Digicommissaris Bas Eenhoorn roept op tot betere informatiebeveiliging. Dit doet hij naar aanleiding van een kritisch rapport over de informatiebeveiliging van gevoelige informatie in Rotterdam. De agenda en e-mail van burgemeester Ahmed Aboutaleb zouden zichtbaar zijn voor hackers. Ook zonder pasje kun je toegang krijgen tot informatie op het gemeentehuis. Er zijn 700 kritieke lekken. Eenhoorn: "Door Internet of Things-technologie nemen de risico’s alleen maar toe en wordt alles kwetsbaar. Bij ieder nieuw project moeten cybersecurity-maatregelen worden genomen om malware en hackers buiten de deur te houden".