Trend: Deeleconomie: van bezit naar gebruik

Consumenten zijn spaarzamer. Spullen worden vaker gerepareerd, materiaal wordt hergebruikt, en er wordt steeds meer gedeeld. Toegang tot producten en diensten wordt belangrijker dan het daadwerkelijk bezitten van spullen. Dit blijkt uit de populariteit van bedrijven als Spotify en Netflix. Het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van deelplatformen (zoals Airbnb), klusplatformen (zoals Helpling) en tweedehandsplatformen (zoals Marktplaats) is in drie jaar verviervoudigd naar een kwart van de bevolking.

Voorbeeld: Weggooien? Mooi niet!

Het Repair Café is een lokaal initiatief, begonnen in Amsterdam-West in 2009, dat nu ook een internationaal succes is. Nederland heeft er inmiddels 380. Repair Cafés zijn bijeenkomsten waarbij het draait om (samen) repareren. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee, zoals kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed. Op locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn er deskundige vrijwilligers, om samen mee aan de slag te gaan en van te leren (repaircafe.org).

Voorbeeld: Van Airbnb naar Fairbnb

Airbnb toont de schaduwkant van de deeleconomie: de binnenstad van Amsterdam wordt minder bewoonbaar, huizen worden langer verhuurd aan toeristen dan is toegestaan. De huidige regels borgen onvoldoende de lokale publieke waarden en maatschappelijke belangen. Inmiddels zijn er in Amsterdam en een aantal andere steden aanvullende regels opgesteld. Ook aan deelfietsen (dumpfietsen) worden beperkingen gesteld om overlast te voorkomen.