Domeinnaamregistratie en -beheer

Domeinnamen worden door en bij Dienst Publiek en Communicatie (DPC) geregistreerd. Hierdoor zijn de controle op het domeinnaambeleid en opname in het Websiteregister automatisch uitgevoerd. Registratie en beheer door DPC is onderdeel van het verplichte domeinnaambeleid.

Formele basis en verplichting domeinnaamregistratie en -beheer

  • VoRa besluit, 9 juni 2011
  • ICBR besluit 15 maart 2011

Praktische uitvoering domeinnaamregistratie en -beheer

Domeinnamen worden door en bij DPC geregistreerd, waarmee de controle op het domeinnaambeleid automatisch is uitgevoerd. Via de domeinnaamliaison van uw organisatie kan een domeinnaam gratis bij DPC worden aangevraagd. Mits deze aan het domeinnaambeleid voldoet. Kent u de naam van uw domeinnaamliaison niet, neem dan contact op met domeinnaam@minaz.nl.

Daarnaast is DPC de National Registration Authority (NRA) namens de Nederlandse Staat en verantwoordelijk voor het activeren van gereserveerde .eu domeinnamen. Dit, conform het verzoek van de Europese Commissie Verordening No 874/2004 en bijbehorende amendementen No 1654/2005 en No 560/2009.

Domeinnaam aanvragen

Met dit aanvraagformulier kunt u kosteloos en binnen één werkdag een domeinnaam laten registreren, mits deze aan het domeinnaambeleid voldoet. Na verzending van het formulier ontvangt u binnen deze termijn een statusupdate van DPC of de bevestiging dat uw domeinnaam voor u is geregistreerd. Uw domeinnaam is hierna klaar voor gebruik.U dient voorafgaand aan uw registratieverzoek te controleren of de gewenste domeinnaam nog vrij is voor registratie. Voor .nl domeinnamen kunt u hiervoor terecht op www.sidn.nl .

Voor vragen, kunt u contact opnemen met de DPC, 070-3564368 of domeinnaam@minaz.nl.

Velden met een * zijn verplicht.