Dienst Publiek en Communicatie (DPC) helpt ministeries en uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid bij communicatie met publiek en professionals.
Het agentschap valt onder het ministerie van Algemene Zaken. Opdrachtgever van DPC is de VoRa. Dit is een overleg waarin de directeuren communicatie van de Rijksoverheid vertegenwoordigd zijn. Deze directeuren bepalen samen het rijksbrede communicatiebeleid en sturen de uitvoering door DPC aan.
Rijksbrede communicatiedienstverlening
Waarvoor kun je bij DPC terecht?
DPC/IUC sluit raamcontracten voor communicatiediensten waar veel organisaties binnen het Rijk behoefte aan hebben. Er zijn rijksbrede overeenkomsten voor onder andere communicatieonderzoek, fotografie, campagnes en de inhuur van webredacteuren en communicatieprofessionals. Deze (raam)overeenkomsten vind je op Rijksportaal. Overweeg je een Europese aanbesteding te doen voor een product waarvoor nog geen rijksbrede overeenkomst bestaat? Neem dan contact op met IUC.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de IUC-pagina op Rijksportaal(deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
DPC/Online advies levert producten en diensten voor websites van organisaties binnen de Rijksoverheid. Voorbeelden hiervan zijn het Platform Rijksoverheid Online (PRO), de Mediatheek en een systeem voor het meten van website-statistieken. De adviseurs van Online advies vertalen je wensen naar functionaliteiten voor het Platform Rijksoverheid Online. Ook zorgen zij ervoor dat het platform voldoet aan alle eisen en richtlijnen voor websites.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de pagina van Online advies op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
Ik wil mijn informatie begrijpelijk en gebruiksvriendelijk op een online kanaal van de Rijksoverheid
DPC/Redactie maakt en beheert content voor verschillende online kanalen van de Rijksoverheid, zoals Rijksoverheid.nl. De Redactie zorgt dat content actueel, betrouwbaar, relevant, toegankelijk, begrijpelijk, gebruiksvriendelijk, vindbaar en volledig is. Daarbij staat de behoefte van de gebruiker centraal. De gebruiker vindt direct antwoord op zijn vraag, kan zijn taak uitvoeren of wordt doorverwezen naar de juiste plek. De Redactie geeft ook contentadvies aan ministeries en andere overheidsorganisaties, innoveert en zet contentmarketing in.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de pagina van de Redactie Rijksoverheid.nl op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
DPC/Vraagbeantwoording is verantwoordelijk voor het loket Informatie Rijksoverheid. Informatie Rijksoverheid is het contactpunt waar burgers en professionals terecht kunnen met vragen over wet- en regelgeving van de Rijksoverheid. Zij kunnen vragen stellen via telefoon (1400), e-mail, WhatsApp, Twitter en Facebook. Alle departementen hebben hun algemene publieksvoorlichting overgedragen aan Informatie Rijksoverheid.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de pagina van Vraagbeantwoording op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
DPC/Campagnemanagement coördineert de voorlichtingscampagnes van de Rijksoverheid. Campagnemanagement kan het hele traject van de ontwikkeling van een campagne begeleiden: van de planning tot de beoordeling achteraf, maar kan ook advies geven wanneer een ministerie zelf de begeleiding op zich neemt. Ook verzorgt Campagnemanagement het contractmanagement voor de ontwikkeling en uitvoering van campagnes.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de Campagnemanagement-pagina op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
DPC/media-inkoop is verantwoordelijk voor alle media-inkoop van de Rijksoverheid. Van advertenties in kranten tot spots op radio en tv, en de bijbehorende administratie. De gezamenlijke inkoop van media-inzet bespaart kosten. Media-inkoop adviseert ook over bijvoorbeeld mediastrategieën bij campagnes.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de pagina van Media-inkoop op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
Het Beeldcentrum Rijksoverheid geeft advies over beeldgebruik bij communicatie en de Rijkshuisstijl. Ook begeleidt het beeldcentrum producties en biedt ondersteuning bij het afsluiten van raamovereenkomsten voor fotografie en video. Alle departementen en uitvoeringsorganisaties kunnen bij het Beeldcentrum hun communicatievraag laten vertalen naar de inzet van beeld. Dit kunnen verschillende producten naast elkaar zijn of juist die ene animatie, foto of infographic.
Ook beheert het Beeldcentrum de Mediatheek Rijksoverheid (MTRO). In deze mediatheek worden alle foto's, video's en audiobestanden van departementen en uitvoeringsorganisaties opgeslagen en gedistribueerd.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de Beeldcentrum-pagina op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
De medewerkers van DPC/Communicatieonderzoek adviseren de ministeries over inzet, aanpak en gebruik van omgevingsonderzoek. Ze sluiten raamcontracten af met onderzoeksbureaus, waarvan alle departementen gebruik kunnen maken. Daarnaast voeren de onderzoekers zelf onderzoek uit naar de effectiviteit van de campagnes van de Rijksoverheid.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de pagina van Communicatieonderzoek op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
De Academie voor Overheidscommunicatie ondersteunt de Rijksoverheid met het ontwikkelen van de communicatiefunctie. De medewerkers van de Academie zorgen ervoor dat communicatiemedewerkers binnen de Rijksoverheid bijblijven in hun vak. Ze signaleren trends in het vakgebied, ontwikkelen leerroutes, interdepartementale kennisnetwerken en bijeenkomsten.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de Academie-pagina op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
DPC beheert een interne Communicatiepool en drie raamovereenkomsten voor inhuur van communicatiecapaciteit. Alle aanvragen voor tijdelijke communicatie- en webredactiecapaciteit komen binnen bij de medewerkers van het cluster Communicatiecapaciteit. Zij denken mee over formulering van de opdracht en helpen opdrachtgevers en inkopers bij het bepalen van de juiste pool of raamovereenkomst om de aanvraag uit te zetten. Ook verzorgen zij de matching en de professionalisering van de kandidaten uit de pools.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de pagina van Communicatiecapaciteit op Rijksportaal (deze link gaat naar Rijksportaal, het besloten intranet van de Rijksoverheid).
DPC/ Rijksportaal adviseert over goed gebruik en de verdere ontwikkeling van Rijksportaal, het rijksbrede intranet. Ook verzorgen de medewerkers de (nieuws)berichtgeving. Rijksportaal is een intern platform voor alle rijksambtenaren. De informatie varieert van personeelsaangelegenheden tot facilitaire zaken en van inkoop tot nieuws.
Meer informatie en contactgegevens vind je via de pagina van het cluster Rijksportaal op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid).
Rijksbrede raamcontracten communicatie
DPC heeft rijksbrede raamovereenkomsten afgesloten met leveranciers voor de inkoop van communicatiediensten. Op Rijksportaal (deze link gaat naar het besloten intranet van de Rijksoverheid) staan de overeenkomsten die voor alle Rijksonderdelen verplicht zijn.