Workshop eenvoudig schrijven (A2)

Workshop voor redacteuren en andere communicatieprofessionals

Hoe zorg je dat iedereen je tekst begrijpt? Wat maakt een tekst eenvoudig en duidelijk? Waar moet je op letten als mensen die laaggeletterd zijn, of moeite hebben met de Nederlandse taal, je tekst moeten begrijpen? 

Tijdens de workshop ga je aan de slag met een eigen, vooraf ingebrachte tekst. Je leert welke aspecten de complexiteit van een tekst bepalen en gaat met die kennis in tweetallen je eigen tekst nog eens bekijken. Wat valt op? Wat kan nóg duidelijker? En eenvoudiger? Je wordt begeleid door onderwijskundig adviseurs van de Stichting Lezen en Schrijven.

Voordat de workshop plaatsvindt, stap je eerst in de leefwereld van iemand die laaggeletterd is. Je wordt  je bewust van de problemen die laaggeletterdheid met zich mee kan brengen. Dit gebeurt via een online sessie. Ook krijg je de gelegenheid om vragen te stellen aan iemand die laaggeletterd is.

Deze training is alleen voor redacteuren en andere communicatieprofessionals die bij de Rijksoverheid werken. Stichting Lezen en Schrijven en DPC organiseren de training.

Voor wie

Voor redacteuren en andere communicatieprofessionals bij Rijksorganisaties, die met enige regelmaat teksten voor breed publiek schrijven. 

Wanneer

De training bestaat uit twee delen: de ervaringsworkshop (1,5 uur online) en de workshop  Eenvoudig Schrijven (2,5 uur, offline als het kan). Voor het najaar staan drie trainingen gepland. Per deelnemer schrijf je je dus in voor één training.

Data trainingen Eenvoudig schrijven
Training 1

Ervaringsworkshop
4 oktober 
13.30-15.00 u

Eenvoudig schrijven
18 oktober
9.30-12.00 u
Training 2

Ervaringsworkshop
12 oktober 
13.30-15.00 u 

Eenvoudig schrijven
1 november
9.30-12.00 u 
Training 3

Ervaringsworkshop
25 oktober
13.30-15.00 u

Eenvoudig schrijven
8 november 
13.30 tot 16.00 u

Waar

De ervaringsworkshop bieden we online aan. De workshop ‘Eenvoudig Schrijven’ hopen we te kunnen geven in Den Haag (Academiezaal, Dienst Publiek en Communicatie, Buitenhof 34). Voorafgaand aan de training hoor je van ons of een fysieke bijeenkomst doorgang kan vinden, of online gegeven wordt. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de Academie.

We kijken er allemaal naar uit om elkaar weer in het echt te ontmoeten, maar alleen als de op dat moment geldende maatregelen hier ruimte voor bieden.

Kosten

Aan deze training zijn geen kosten verbonden. Bij inschrijving verplicht je je wel tot deelname. Je vertelt je leidinggevende dat je de training volgt.

Studiebelasting

4 uur workshop, 2 uur thuiswerkzaamheid

Bijzonderheden

De workshop  leert je op een nóg eenvoudiger niveau te schrijven. Het gaat dus een stapje verder dan de teksten die je bijvoorbeeld op Rijksoverheid.nl leest, aangezien we hiervoor nu nog een B1-niveau hanteren.

Thema’s

We gaan uitgebreid in op waar mensen die laaggeletterd zijn tegenaan lopen. Tijdens de ervaringsworkshop vertellen ervaringsdeskundigen hun verhaal. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Je oefent  intensief met het eenvoudiger schrijven en het vermijden van moeilijke woorden.

Na afloop van de training

  • Heb je inzicht gekregen in de wereld van mensen die laaggeletterd zijn.
  • Weet je waar je op moet letten bij het zo eenvoudig mogelijk houden van een tekst.
  • Heb je kunnen oefenen met het schrijven van eenvoudige teksten.
  • Kun je  collega’s beter  helpen bij het schrijven van eenvoudige teksten op A2-taalniveau.
  •  Ken je het verschil tussen het taalniveau A2 en B1.

Na de workshop evalueren we in hoeverre je zelfstandig aan de slag kan met het toepassen van de adviezen. Zo nodig worden extra werksessies georganiseerd. 

Trainers

Twee trainers van de Stichting Lezen en Schrijven

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze training door onderstaand inschrijfformulier in te vullen. Geef daarin duidelijk aan: de titel van de training en de datum van de eerste dag. Bij factuuradres en inkoopnummer kun je NVT aangeven.

Inschrijfformulier cursusaanbod van de Academie voor Overheidscommunicatie

Leidinggevende *
Algemene Voorwaarden *

Informatie over de verwerking van je persoonsgegevens

'Wij gebruiken je gegevens uit deze aanmelding voor de deelnemersadministratie, ze worden vernietigd als de training is afgelopen. Je naam wordt met medecursisten gedeeld..'

Waarom worden deze gegevens gevraagd?

'Wij gebruiken je gegevens, omdat wij anders niet in staat zijn om je voor de training aan te melden en (eventueel) een factuur te sturen. De aanmelding heeft de functie van overeenkomst.'

Op welke manier worden je gegevens verwerkt?

'Wij gebruiken je gegevens om in een overzicht van aanmeldingen voor academieactiviteiten te plaatsen. Alleen onze eigen medewerkers hebben toegang tot dit overzicht. Voor de activiteit kan een deelnemerslijst worden gegenereerd. Je naam wordt met medecursisten gedeeld.'

Hoelang bewaren wij je gegevens?

'Binnen een maand na de cursus worden de gegevens uit onze systemen verwijderd.'

Wat zijn je rechten?

Meer informatie over je rechten vind je op de pagina 'Privacy' (link opent in nieuw tabblad).

Akkoordverklaring *