Een aap op m'n schouder!

Hoe pak je als communicatieprofessional bij het Rijk je rol bij een veranderopgave? De eindeloze spanning: bij veranderingen in de organisatie ligt de verantwoordelijkheid voor goede communicatie bij 'de lijn'. Toch heb jij als professional met je kennis van het communicatievak en je zicht op wat er speelt in jouw overheidsorganisatie ook ideeën over hoe je die communicatie goed zou kunnen inrichten. Maar altijd dreigt er dan het gevaar dat de verantwoordelijkheid voor alle communicatie dan bij jou komt, of zelfs de verantwoordelijkheid voor het slagen van het verandertraject. Je ziet de spreekwoordelijke aap zijn blik al op je schouder richten...

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de kennismiddag 'Draagvlak regel je niet, dat moet je verdienen' van de Academie voor Overheidscommunicatie op 15 mei 2014. Auteur is Miriam van Staden van de Academie voor Overheidscommunicatie.