Een netwerk tot leven brengen

"Gedreven mensen met aanstekelijk enthousiasme krijgen anderen mee en deuren geopend." Dat is de stelling van Eelke Wielinga. Maar hoe bevorder je dit enthousiasme en vooral: hoe houd je de energie vast als je elkaar eenmaal gevonden hebt in een netwerk? Niet door het plat te slaan in een organisatiestructuur, maar door de gezamenlijke ambitie leidend te laten zijn. De structuur, die ook nodig is, volgt. Wanneer mensen vanuit hun gezamenlijke ambities hun verschillende posities, middelen, mogelijkheden, bevoegdheden, kennis en kennissen samenbrengen kan er echte co-creatie ontstaan.

Dit artikel is geschreven in het kader van het congres Rijksoverheid zoekt partner, dat de Academie voor Overheidscommunicatie in 2012 organiseerde. Het ging over de netwerkende overheid.

Iedereen doet het, netwerken. Ook de Rijksoverheid. Omdat de opgaven te groot en te complex zijn om als overheid alleen op te pakken, en omdat instrumenten als regelgeving en subsidies hun beperkingen. De Rijksoverheid minder als spelleider en meer als één van de spelers om veranderingen tot stand te brengen- dat is de kern van de 'netwerkende overheid'.